Η συγγραφέας Μάγια Δεληβοριά στο σχολείο μας, με αφορμή το βιβλίο της «Η μαγική βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ»

Η μαγική βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ είναι πράγματι μαγική, όντως η φήμη της δεν έχει βγει τυχαία!

Όπως ο Στέφανος και η Έρρικα, οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, ανακάλυψαν 7 κλειδιά για να ξεκλειδώσουν 7 αξίες της ζωής, έτσι και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε τάξης, ανακάλυψαν τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της συγγραφής ενός βιβλίου, από τη στιγμή που πλάθεται στο μυαλό του συγγραφέα μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη. Τους μαθητές μας τους ρούφηξε σίγουρα η ιστορία του βιβλίου αλλά και η συγγραφέας του, η Μάγια Δεληβοριά, που επισκέφτηκε τη δική μας σχολική βιβλιοθήκη.

Με αφορμή το βιβλίο, ανακαλύψαμε πού βρίσκει τα υλικά της η φαντασία για να δημιουργήσει ιστορίες. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα. Δεληβοριά, ακόμα και εκείνη την ώρα που συζητούσαν, μπορεί μια ιδέα, μια σκέψη, μια λέξη, ένα πρόσωπο να μπουν στην επόμενη ιστορία που θα γράψει.

Αισθανθήκαμε πως τα βιβλία μπορούν να μας ανοίξουν πόρτες σε όσα έχουν αξία για εμάς. Οι εφτά αξίες του βιβλίου, η συμπόνια, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η δημιουργικότητα, η ειρήνη, η συνεργασία, η ελευθερία, ήταν τα επτά κλειδιά που πήραν μαζί τους τα παιδιά της ιστορίας, όταν ολοκλήρωσαν τις αποστολές τους. «Κι αν υπήρχε 8η πόρτα; Ποια αξία θα κρυβόταν από πίσω, ποιος μαγικός κόσμος θα ανοιγόταν και ποια αποστολή θα έπρεπε να ολοκληρώσουν;». Τροφή για δημιουργική σκέψη. Αγάπη , φιλία, ευγένεια, καλοσύνη, ευγνωμοσύνη, ευχαρίστηση, χαρά, ομορφιά, βοήθεια, μοίρασμα, είπαν τα δικά μας παιδιά!

Τέλος, μοιραστήκαμε ποιο είναι το βιβλίο εκείνο που ρούφηξε εμάς, το πιο αγαπημένο μας. Κάποιοι δεν το έχουν βρει ακόμα, αλλά σίγουρα θα το βρουν, όπως βρίσκει κανείς έναν καλό φίλο. Γιατί τα βιβλία - μεταφέροντας τα λόγια της συγγραφέα- είναι εκεί για μας πάντα, για να μας συντροφεύουν στα πιο μακρινά και απίθανα ταξίδια, να μας φτιάχνουν το κέφι, να μας δυναμώνουν την καρδιά και το μυαλό, να μας παρηγορούν. Άλλωστε η λέξη παραμύθι, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα παραμυθέομαι, παραμυθοῦμαι που σημαίνει συμβουλεύω, παρακινώ, παρηγορώ, ανακουφίζω. (Κι αυτό η κα. Δεληβοριά μας το έμαθε!)

Ευχαριστούμε την κυρία Δεληβοριά για τους ορίζοντες σκέψης που μας άνοιξε με το βιβλίο της και με την παρουσία της στο σχολείο μας! Να συνεχίσει να προσφέρει παρηγοριά και φως στους αναγνώστες της!