Θεοτοκόπουλος Δομίνικος


    Δεν υπήρξε απλά ο μεγάλος του αιώνα του, αλλά κατέχει έως σήμερα σταθερά περίοπτη θέση ανάμεσα στους μεγάλους ζωγράφους όλων των εποχών.

 

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1541, γνώρισε εκεί την βυζαντινή τέχνη. Περνώντας στην Ιταλία , μαθήτευσε δίπλα στον Τισιάνο με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε μεγάλο προσωπογράφο. Όταν καταστάλαξε στο Τολέδο της Ισπανίας δημιούργησε δική του , μοναδική και ανεπανάληπτη τέχνη όπου πάντρεψε την βυζαντινή παράδοση με την ενετική τεχνική και διαμόρφωσε μια νέα τεχνοτροπία που έμεινε στην ιστορία της τέχνης γνωστή ως τεχνοτροπία του Γκρέκο.
 

Μερικά από τα υπέροχα έργα του:

1571: Πορτραίτο του Τζούλιο Κλόβιο

 

1571-1576 :"Ο Χριστός διώχνει τους εμπόρους από τον ναό"  

1577-1579: Φιλοτεχνεί την "Αγία Τριάδα" του Πράδο. Την ίδια εποχή ζωγραφίζει το περίφημο "Εσπόλιο".

1586: Φιλοτεχνεί την περίφημη Ταφή του κόμητα Οργκάθ" που τοποθετείτε στην εκκλησία του Σάντο Τομέ.

1591: Αναλαμβάνει παραγγελία για την εκκλησία Ταλαβέρα λα Βιέχα. Οι ζωγραφικές που φιλοτέχνησε είναι η "Στέψη της Παναγίας" και δύο ολόσωμοι άγιοι.  Ο δεύτερος πίνακας δεν ολοκληρώθηκε.

1597-1599:  "Ο Αγιος Μαρτίνος και ο ζητιάνος".

 

1607: Αναλαμβάνει την διακόσμηση του παρεκκλησίου της Ισαβέλλας ντε Ομπάλλε στην εκκλησία του Σαν Βιθέντε στο Τολέδο. Φιλοτέχνησε τα έργα: "Η άσπιλη σύλληψη", "Η επίσκεψη", "Ο Aγιος Πέτρος" και "Ο Άγιος Ιλδενφόνσος". Η εργασία αυτή τελείωσε ένα χρόνο πριν τον θάνατο του ζωγράφου.